Keresztény Községi Párt

A katolikus Wolff Károly által vezetett Keresztény Községi Párt (KKP) Budapest székesfőváros önkormányzatát irányította a Horthy-korszakban 1920 és 1939 között. A párt 1920 júliusában alakult meg. A különféle áramlatokat erős kézzel összefogó, autokrata pártelnök, a jogi végzettségű, nagy hatású szónoki tehetséggel megáldott Wolff Károly korszerű várospolitikus volt.

A fővárosi keresztény párt bizonyult a korszak legsikeresebb keresztény pártjának, meg tudta őrizni választóit, és így majd negyedszázadon át kézben tartotta a város vezetését. A párt nemcsak a vele azonos politikai-világnézeti alapon álló politikusokkal, hanem az ellenzék minden pártjával eredményesen együttműködött az egyes kormányok autonómiát korlátozni akaró, sőt esetenként felszámolni törekvő politikájával szemben. Ugyanakkor a párt országos szinten megalkuvásmentesen harcolt a trianoni diktátum ellen és folyamatosan az antiszemitizmus vádjával küzdött.

Az 1920-as években a Keresztény Községi Párt,  a főváros gazdasági-politikai súlyára építve szállt szembe a konzervatív-ellenforradalmi Bethlen kormánnyal az országos politikai irányvonal kialakítása kérdésében. 1923 után a főváros megalapította a Budapesti Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaságot (BSZKRT) ami a kezdetektől fogva erős, jelentős anyagi háttérrel rendelkező cég volt. Wolff városvezetési stílusa nemzeti, keresztény-szociális és lokális volt. Az 1930-as években Wolff a várospolitikát középutas, a radikalizmusokkal szemben csak a főváros érdekeit szem előtt tartó irányba vitte tovább.

Wolff Károly azonban 1936-ban elhunyt, és utódja, a református Csilléry András már nem tudott ellenállni a párton belüli szélsőjobboldalnak (Kékkeresztes Mozgalom), sem a kormánypárt beolvasztási törekvéseinek. 1939 elején a KKP megszűnt, feladta önállóságát, és egyesült az akkor Imrédy Béla által vezetett kormánypárt fővárosi szervezetével.

Itt érhető el a párt emlékére létrejött Facebook-oldal.

Bővebben Gergely Jenő könyvében olvashat a politikai alakulatról.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük