Tarlós Istvánnak rendet kell tennie hajléktalanügyben

A Szabad Nemzet Egyesület “Rendet a budapesti hajléktalanügyben” – című petíciójának népszerűsítésébe kezdett. A lokálpolitikai mozgalom kijelenti, hogy a hajléktalanok által jelentett teher ide-oda tologatása nem megoldás. A belvárosból kiszorult hajléktalanok megjelentek a peremkerületekben, ezzel a probléma nem lett megoldva, ellenben kiterjedt egész Budapestre. Tekintettel kell lenni többek között arra is, hogy sok budapesti fiatalnak ma is nehézséget jelent hozzájutnia első otthonához.

Budapest egyes kerületei érthető okokból saját közterületeik védelmével igyekszenek biztosítani a lakosság érdekeit. A Fővárosi Közgyűlésnek azonban összbudapesti szinten kellene kezelnie a kérdéskört. A budapesti hajléktalan-ellátás arányos elosztására van szükség, hogy ne egy-egy városrészre nehezedjenek a terhek. A társadalom normáin magukat kívül helyező hajléktalonokat egyértelműen a hatóságoknak kell szembesítenie a törvényes rend értékeivel. A jelenlegi kaotikus állapotok fenntartása – álhumánus megfontolásból – emberellenes zsákutca.

Egyúttal az sem fenntartható, hogy a Budapest egyedül kezelje a teljes hazai hajléktalanállományt. A hajléktalan-ellátás, illetve az ehhez kapcsolható köztisztasági-, közrendvédelmi költségekhez járuljon hozzá az a település is, ahol az adott fedél nélküli utoljára rendelkezett bejelentett lakcímmel. Ideje tudomásul venni, hogy Budapest nem csak államigazgatási központ, hanem egy csaknem kétmillió fős lakóközösség otthona is. Ennek a lakóközösségnek is joga van az utcáihoz, a tereihez, a parkjaihoz, az élhető környezethez.

A fővárosi lakásállomány terhére nem lehet a többségében egyéb országrészből érkezett hajléktalanokat kiszolgálni. A nem budapesti hajléktalanok új otthont találhatnak azokon a településeken, melyek népességproblémával küszködnek. Ezeken a településeken a fedélhez és kezdőtámogatáshoz jutott hajléktalanok kaphatnak egy új esélyt, hogy gazdálkodó életmóddal fenntartsák önmagukat. Ezzel párhuzamosan Budapestet újra birtokba vehetik a budapestiek. A Szabad Nemzet Egyesület azt kéri Tarlós Istvántól karácsonyra, hogy tegyen le az asztalra ezzel kapcsolatban egy életképes koncepciót.

Sajtómegjelenés:

Hajléktalan.hu

Dicspécserportál.hu

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük