ELTE Online: Szabad Nemzet a hajléktalanügyről

November 4-én három év próbaidő kiszabásával ért véget Ferencz Norbert szociális munkás, az ELTE hallgatójának elsőfokú tárgyalása. F. Norbert egy márciusi tüntetésen uszított a józsefvárosi önkormányzat rendeletei ellen, egész pontosan arra kérte a megjelenteket, hogy a rendőrség előtt is ismételjenek meg egy demonstratív kukázását. Az ELTE Online újságnak adott interjúból kiderült, hogy F. Norbert fellebbezett, kész akár Strasbourgig is elmenni. Szerinte a bírónő ítélethirdetés előtti szavai és a civil szféra reakciói is őt igazolják. A Szabad Nemzet Egyesület nézetét is kikérte az ELTE Online, mivel a szervezet a másik oldalon (other side) áll. Mint ismeretes a lokálpolitikai közösség elsősorban nem a hajléktalanság, hanem a lakosság érdekeit képviseli, ugyanakkor meggyőződése, hogy amit mond az a fedél nélküliek számára is valódi megoldást jelenhet.

Other Side: Szabad Nemzet Egyesület

A hajléktalanok kriminalizálása ellen felszólaló civilek mellett vessünk egy pillantást azok érvrendszerére is, akik Kocsis Máté rendeletei mögött sorakoznak fel! Ilyen a Szabad Nemzet Egyesület, mely egyenesen Józsefváros szabadságharcaként emlegeti az elmúlt hónapok történéseit. A nemzeti lokálpatrióta szervezet egyik fő tevékenységi területe a hajléktalankérdés, aktivistáik foglalkoznak még köztéri emlékművek (Horthy, Turul, Wass Albert) tisztításával, anarchista falragaszok eltávolításával és spontán szemétszedéssel.

Az egyesület elnöke kérdésemre megerősítette, egyetértenek a kukázás büntetésével, bár szerinte egy ilyen rendelet feladata nem a nyomor felszámolása, hanem annak elősegítése, „hogy a közösség újra birtokba vehesse utcáit, tereit, parkjait.” Elszaszer T. Csörsz szerint „a fedél nélküliek számára sem jó az, hogy abnormális, sokszor deviáns életvitelüket a társadalom elfogadja, ilyenformán konzerválja.”

A hajléktalanok szállókba kényszerítése a Szabad Nemzet szerint elsősorban közegészségügyi kérdés, azt azonban nem tartják jó ötletnek, hogy a budapesti lakásállomány a vidéki hajléktalanok előtt is megnyíljon. „A prioritás az kellene, hogy legyen, hogy az önkormányzat megadja az első esélyt az új generációnak, csak ezután adhatna újabb esélyt azoknak, akiknek az életük sajnálatos okokból már kisiklott” – mondta Elszaszer. A Ferencz Norbert ügyében született ítéletet nem kívánta kommentálni az egyesület vezetője – mint mondta, „nincs mit kommentálni azon, ami a törvényesség talaján áll” -, azonban nem rejtette véka alá az anarchista jellegű megmozdulások szervezőiről alkotott véleményét, akik „a hajléktalanok deviáns csoportjaihoz hasonlatosan szembeszegülnek a társadalom és a törvényes rend értékeivel.”

ELTE Online

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük