Villáminterjú a Szabad Nemzettel

kozosseg“A Szabad Nemzet Egyesület 2011-ben jött létre, nézeteit a nemzeti lokálpatriotizmus pillérjeire helyezte. Közösségszervezéssel, önkéntességgel, helyi ügyekkel foglalkozunk. Igyekszünk bevonni a lakosokat a döntéshozatali folyamatokba. Támogatjuk az önkormányzatiságot, úgy véljük, hogy a helyi és az országos politika két külön műfaj. Nem lehet elvonni a helyi közösségek jogait és a helyieknek helyben kell teret engedni. Jelszavunk: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Nézetünk szerint a globális kihívásokra, helyben kell megoldást találni. A világválság ellenszere a helyi gazdaság megerősítése, az euró alternatívája a helyi pénz.” – áll a Szabad Nemzet Egyesület hitvallásában.

A Szabad Nemzet Egyesület, egy újabb párt?

Nem, később sem lesz az, nem fogunk új pártot létrehozni. Egy íratlan szabályunk szerint pártisztség birtokosa az nem lehet elnökségi tagunk. Azonban a jelenlegi jogszabályok alapján egyesületi formában is indulhatunk helyhatósági választásokon, ami szintén nem célunk, de erre az esetre már fenntartjuk a lehetőséget. Az enyingi időközi polgármester-választáson közel jutottunk a parlamenti küszöbhöz, begyűjtöttük a bronzérmet, ami egy újonc szervezet, újonc jelöltjétől, nulla forintos kampánykeretből, elsőre nem is rossz, figyelemfelhívásra pedig kiváló alkalom volt.

Ha, nem egy klasszikus párt a Szabad Nemzet, akkor miért is foglalkozik közélettel?

Minél messzebbre kerül a döntéshozatal a lakosságtól, annál inkább eltávolodik az egyszerű polgároktól. A budapesti Országgyűlésből sajnos hatalmas tömegek ábrándulnak ki nap, mint nap, a brüsszeli parlamenti politizálás iránt pedig soha nem volt össztársadalmi lelkesedés. Mi ezért döntöttünk az önkormányzatiság eszméje és a helyi ügyek mentén a lakossági érdekképviselet mellett. Minket az érdekel, ami sokakat nem: a kabókapusztai majális, a leshegyi vízelvezető árok, a józsefvárosi hajléktalankérdés vagy Esztergom politikai patthelyzete. Nézetünk szerint települési szinten kellene újjászervezni a magyar közéletet is, ahogy mondani szokás alulról felfele.

SZN Press

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük