Elszaszer T. Csörsz: hazahívott Józsefváros szabadságharca

Elszaszer T. Csörsz, a Szabad Nemzet Egyesület ügyvezető elnökségi tagja szerint Józsefvárosban egy új szabadságharc van kibontakozóban, amiben jelentős szerepet fognak vállalni a civilek. A Szabad Nemzet Egyesület – Közösség Lakóhelyeinkért 2011-ben jött létre és a lokálpolitizmus eszméjét tűzte ki zászlajára. A társadalmi szervezet  az országos és az önkormányzati politika szétválasztását tartja kívánatosnak, utóbbiban saját programját is megjelenítené. Nem párt, bár többen nevezik minimozgalomnak vagy minipártnak annak ellenére, hogy a Szabad Nemzetnek nincsenek ilyen irányú ambíciói. 

Az Egyesület nem szeretne belemenni a jobboldal és a baloldal hagyományos vitáiba, bár van értékrendje, elsősorban a lakosság érdekképviselete az, ami fontos számára. A Szabad Nemzet Egyesületnek nincsenek főállású politikusai, alkalmazottai, ezt a fajta önkéntes munkát elsősorban kedveltetésből űzi minden tagja. Azonban ez több, mint hobbi, mert minden “szabad nemzetes” hisz abban, hogy a befektet idő és energia megtérül olyanformán, hogy ha csekély mértékben is, de pozitív folyamatok kibontakozásához járulhatnak hozzá. Mindez pedig hasznos lehet a társadalom, de a közösség számára mindenképpen.

Mit kell tudni az Egyesület elmúlt időszakáról? Mintha kicsit átlépte volna Budapest határait annak ellenére, hogy kezdetben a fővárosban rajtoltak. Mi ennek a koncepcióbővítésnek az oka?

Úgy látszik lokálpolitizmusra országszerte igény van függetlenül attól, hogy az adott terület fővárosi, agglomerációs, vidéki nagy- vagy kisvárosi, esetleg falusi. Mi eredetileg a VIII. kerületben hoztuk létre az Egyesületet, de már több helyen, többek között Zuglóban vagy az agglomerációs Érden rendelkezünk képviselettel, kvázi tiszteletbeli konzulokkal. Ezek a „konzulok” egyelőre megfigyelő szerepet töltenek be, elsősorban információkkal segítve az Egyesület munkásságát, de ha kell akkor elfogják kezdeni a szervezői munkát is.

Csoportot hoztunk létre Enyingen, ahol indultunk az időközi polgármester-választáson és a parlamenti küszöbhöz közeli eredményt produkáltunk, de ami ennél is fontosabb, hogy több helyi problematikára mi hívtuk fel a figyelmet. Programunkból több politikai szereplő is szemezgetett, Kabókapusztán a regnáló alpolgármestert győztük le.

Szervezetet alapítottunk Esztergomban, ahol együtt küzdünk testvéreinkkel, a tetterős EszterGOHM Közösséggel a képviselőtestület ámokfutása ellen.

Most „hazatérünk” Józsefvárosba, hogy ismét részt vegyünk az itteni szabadságharcban, de a helyi képviseleteink, csoportjaink, szervezeteink révén ott maradunk mindenhol, ahol egyszer már megvetettük lábunkat.

Egy új párt magjait hintik el?

Eszünkben sincs. Nem mi fogjuk megváltani a világot, mi csak apró porszemek vagyunk ebben a küzdelemben, de a porszemek erős sziklává fognak összeállni, ugyanis nem vagyunk egyedül. Megtesszük, ami tőlünk telik, ami erőnkből futja. Lépésről lépésre, emberről emberre, városról városra szólítjuk meg a lakosságot, hintjük el a lokálpolitika eszméjét, azt, hogy a közéletnek alulról felfelé kell megújulnia. Sok politikus mondta ezt, de mintha az összes párt megunta volna a sziszifuszi feladatot. Mi ezért „gyárilag” nem törekszünk országos szerepre, nem akarjuk elveszíteni a kapcsolatot az utcával. Nem tervezőasztal mellett akarunk létrehozni alapszervezeteket, hanem helyi közösségek szövetségét hívjuk életre.

Számunkra az utcai politizálás nem buszokkal szállított tüntetőket, kordonokkal és biztonsági szolgálattal leválasztott VIP-szektorokat, luxuskocsival utazgató celebpolitikusokat jelent.  Mi nem vonulunk vissza egy hegyvidéki villába, mert mi a lakosság részei vagyunk. Szerintünk az igazi utcai politizálás az, ha bemerünk kopogtatni az emberek ajtajain, megkérdezzük mi a gond, miben segíthetünk és kertelés nélkül, őszintén elmondjuk, hogy mi mit kérünk cserébe. Hogy mit kérünk cserébe? Biztató szavakat és konstruktív hozzáállást.

Ha kiépítünk egy erős, összjózsefvárosi lakóközösséget, akkor annak lesz tekintélye, adni fognak a szavára. Mert egy-egy ilyen lakógyűlésen nem néhány tucat ember lesz, hanem könnyen lehetnek tízezrek is.

Pontosan miről is szól ez a „lokálpolitizmus”?

A lokálpolitizmus ideológiája a Szabad Nemzet Egyesület küldetésnyilatkozata is. Az eszköz mindegy, a lényeg, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy helyi ügyekre, helyi közösségekre alapozva újra a saját polgársága irányíthatja Magyarországot.

Minket a lakosság és önkormányzat érdekel, nem a pártok, és az országos politika. Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, figyelve, dicsérve, átkozva Brüsszelt vagy a Kossuth téri cirkuszt. Nem lehetünk örökre pártdrukkerek, sem ellendrukkerek. Nekünk kell sepregetnünk ha máshol nem, hát a saját portánk előtt.

Mindeközben mi történt Józsefvárosban?

Létrehoztunk egy közösséget Józsefvárosban is, de el kell ismernem, hogy ez nem nagy érdem, mivel nem ütköztünk különösebb nehézségekbe.

Mi köti önöket Józsefvároshoz?

Az Egyesület magja idevalósi, esetleg lakása, családja, munkahelye köti a kerülethez. Nem csak édesanyám, de anyai ágú nagymamám is itt nőtt fel, dédnagyapám úgy költözött ide a trianoni határokon túlról. Az Egyesület bejegyzett országos székhelye is a Teleki László téren van, egy magánlakásban. Egyik alelnökünk is józsefvárosi lakos.

Én szintén éltem itt a Telekin, de a Szentkirályi utcában is. Laktam Budán, az agglomerációban is nem keveset, de Józsefváros kiskorom óta az örök szerelem. Elsétálni ezeken az utcákon, gyönyörködni a bérházak egykor szebb napokat is látott homlokzatán, betérni egy-egy hűvös lépcsőházba varázslatos érzés. Szívesen ülök fel a 6-os villamosra, de a 9-es busz sem rettent el. Egri barátnőmet is a Palotanegyedbe vittem sétálni, s az Orczy tér megújulásáról is gyakran ábrándozom neki.

Kivel fogna össze a Szabad Nemzet és ki ellen?

Most a legfontosabb, hogy Józsefváros megvívja szabadságharcát mindazokkal szemben, akik a „magyar gettó” szerepét osztották a “Nyóckerre”. Nekünk mindegy ki felelős az elgettósodottságért, a jelenlegi közállapotokért, mert a felelősségnek nincs színe, csak súlya. Mindenki kapott esélyt: az elmúlt húsz esztendő Kossuth téri cirkusza, Demszky, Tarlós, Tarlós jobboldali vagy baloldali ellenzéke, Józsefváros egykori vagy jelenlegi vezetése. Majd kiderül, hogy kik éltek jobban a lehetőségekkel.

Esetleg vannak konkrét tervek? Kikkel fognak össze majd? Kik képezik a “másik oldalt”?

Egy biztos, mi küzdeni fogunk. Kreatív ötletek, komplett programkoncepció és tetterős közösség kell. Kitörési pontokat kell keresnünk.  Megteremtettük a technikai alapjait egy józsefvárosi cégkeresőnek, ami rajtra készen áll. A helyi gazdaságot olyan eszközökkel lehetne támogatni, mint amilyen a soproni kékfrank mintájára megtervezett dunai korona. Természetesen továbbra is kulcsszó a közbiztonság, a köztisztaság, a városrehabilitáció.

Mindegy ki támogatja ezeket az erőfeszítéseket, felőlem lehet az a kerület vezetése vagy az ellenzéke is, de leginkább a lakossággal szeretnénk összefogni, elvégre róluk van szó. Nem izgat, hogy az LMP, a Jobbik, a Fidesz, az MSZP vagy a közeljövőben létrejövő JAM mit állít rólunk, csak az érdekel, hogy miben tudunk együttdolgozni. Egyébként üdvözlünk minden régi és új civil kezdeményezést. Mi készen állunk. Hiszem, hogy Isten úgyis az igazság mellett áll.

Mi a véleményük a jelenlegi városvezetésről?

Történtek előrelépések, de a kerület megítélése érdemben nem változott, a lakosság érthető okokból több fejlődését szeretne. A hajléktalanokkal kapcsolatos helyi népszavazáson már hallattuk a hangunkat. Hiszem, hogy ha létrejön egy erős közösség, akkor az érdemben is befolyásolhatja a döntéshozatalt más kérdésekben is.

Indulnak majd az önkormányzati választásokon?

Ez is egy fontos kérdés nem vitatom, de nem elsődleges napirendi pont. Lesznek ötleteink, elképzeléseink, szeretnénk egy életképes kerületkoncepciót. Ha lesz egy programunk, akkor azt szívesen látnánk megvalósulni. Természetes, hogy mi is örömmel vállalunk részt a kivételezésben, a döntéshozatalban, képviselve az általunk létrehozott közösséget, annak érdekeit, terveit, álmait. Hogy pontosan milyen formában veszünk részt ennek megvalósításban, azt ráérünk még eldönteni. Elsősorban küzdeni és dolgozni kell, nem a leendő pozícióinkról ábrándozni. Őszintén mondom, én már annak is örülök, ha megújul a Teleki László tér és jó közérzettel megyek fel nagymamámhoz.

Esetleg vannak távlati tervek is, van víziója?

Esztergomban azt mondtam, hogy kicsit mindannyian esztergomiak vagyunk, hiszen az ottani lokálpolitika már mutatja az utat az ország számára is. Ha megújul Józsefváros, ha elsöpörjük a gettószellemet, akkor már két fáklya is lobogni fog az országban. Bízom benne, hogy ha eljön az idő, újragyulladnak a szunnyadó parazsak és öntudatra ébred egy szabad nemzet.

SZN Press 

You may also like...