Együtt az Esztergomi Országzászlóért

A Szabad Nemzet Egyesület esztergomi testvérszervezete, az EszterGOHM lakossági erővel újítja fel az erősen leromlott állapotú Esztergomi Országzászlót. Esztergom gazdasági és politikai válsága miatt a hivatalos döntéshozatal számára nem elsődleges a jelképvédelem, ami érthető is, hiszen a település az összeomlás szélén áll. Ugyanakkor különösen fontos, hogy ezekben a nehéz időkben is hitet tegyünk a megmaradás, a gyarapodás magasztos eszmeisége mellett.

A Szabad Nemzet Egyesület elsősorban a helyi közösségek megteremtésén fáradozik, de ugyanakkor nem tagadhatja meg értékelvűségét, lojalitását, az európai civilizáció szerves részét képező egységes nemzethez. A társadalmi szervezet számára külön öröm, hogy az Esztergomi Országzászlót lakossági összefogás hozta rendbe, hiszen ez szép példája annak, hogy a civil kurázsi, a polgári öntudat sokszor pótolhatja a hivatalos döntéshozatal hiányosságait.

orszagzaszlo

Az Ereklyés Országzászlókat a trianoni trauma szülte, azért állnak Kárpát-medence szerte, hogy kifejezzék a nemzeti egységet. Molnár Ferenc tarcali v. főoktató 1930 őszén azt a javaslatot terjesztette fel, hogy a budapesti Szabadságtéren felállított Ereklyés Országzászló mintájára minden községben a leventék gyülekezőhelyén állítsanak fel egy magas árbocot és erre minden foglalkozás elején húzzák fel a magyar trikolórt.

kucu3

A Szabad Nemzet Egyesület korábban nyilatkozatban, röplapokon kérte a főpolgármestert, hogy ne a bezárt Zöld Pardon, hanem annak eredeti helyére, a város szívébe állítsák vissza az Ereklyés Országzászlót. Az Egyesület továbbra is bizakodik abban, hogy a budapesti Szabadság teret rövidesen eredeti állapotba állítják vissza a mintául szolgáló Ereklyés Országzászlóval, a Budapest megszállásának mementót állító szovjet emlékmű nélkül. „Budapest egy szabad nemzet fővárosa!” – ahol a szabadság- és nemzettudat nem kizárja, hanem kiegészíti egymást.

A felújítás költségeit közadakozás fedezi, ehhez csatlakozott a Szabad Nemzet Egyesület ügyvezető elnökségének elnöke egy jelképes összeggel, húszezer forintos magánadománnyal járult hozzá az Ereklyés Országzászló felújítási munkálataihoz.

SZN Press

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük