Együtt az Esztergomi Országzászlóért

A Szabad Nemzet Egyesület esztergomi testvérszervezete, az EszterGOHM lakossági erővel újítja fel az erősen leromlott állapotú Esztergomi Országzászlót. Esztergom gazdasági és politikai válsága miatt a hivatalos döntéshozatal számára nem elsődleges a jelképvédelem, ami érthető is, hiszen a település az összeomlás szélén áll. Ugyanakkor különösen fontos, hogy ezekben a nehéz időkben is hitet tegyünk a megmaradás, a gyarapodás magasztos eszmeisége mellett.

A Szabad Nemzet Egyesület elsősorban a helyi közösségek megteremtésén fáradozik, de ugyanakkor nem tagadhatja meg értékelvűségét, lojalitását, az európai civilizáció szerves részét képező egységes nemzethez. A társadalmi szervezet számára külön öröm, hogy az Esztergomi Országzászlót lakossági összefogás hozta rendbe, hiszen ez szép példája annak, hogy a civil kurázsi, a polgári öntudat sokszor pótolhatja a hivatalos döntéshozatal hiányosságait.

orszagzaszlo

Az Ereklyés Országzászlókat a trianoni trauma szülte, azért állnak Kárpát-medence szerte, hogy kifejezzék a nemzeti egységet. Molnár Ferenc tarcali v. főoktató 1930 őszén azt a javaslatot terjesztette fel, hogy a budapesti Szabadságtéren felállított Ereklyés Országzászló mintájára minden községben a leventék gyülekezőhelyén állítsanak fel egy magas árbocot és erre minden foglalkozás elején húzzák fel a magyar trikolórt.

kucu3

A Szabad Nemzet Egyesület korábban nyilatkozatban, röplapokon kérte a főpolgármestert, hogy ne a bezárt Zöld Pardon, hanem annak eredeti helyére, a város szívébe állítsák vissza az Ereklyés Országzászlót. Az Egyesület továbbra is bizakodik abban, hogy a budapesti Szabadság teret rövidesen eredeti állapotba állítják vissza a mintául szolgáló Ereklyés Országzászlóval, a Budapest megszállásának mementót állító szovjet emlékmű nélkül. „Budapest egy szabad nemzet fővárosa!” – ahol a szabadság- és nemzettudat nem kizárja, hanem kiegészíti egymást.

A felújítás költségeit közadakozás fedezi, ehhez csatlakozott a Szabad Nemzet Egyesület ügyvezető elnökségének elnöke egy jelképes összeggel, húszezer forintos magánadománnyal járult hozzá az Ereklyés Országzászló felújítási munkálataihoz.

SZN Press

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük