Váralja Szövetség – Szabad Nemzet: Băsescu kijelentése szánalmas politikai haszonszerzés

A Váralja Szövetség és a Szabad Nemzet Egyesület közös nyilatkozata Traian Băsescu, román államfő Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján mondott beszéde kapcsán.

A Váralja Szövetség és a Szabad Nemzet Egyesület felháborítónak és szánalmas politikai haszonszerzésnek tartja Traian Băsescu Marosfőn elhangzott kijelentéseit, illetve azon magatartását és szándékát, mely szerint a jövőben nem járul hozzá a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor megtartásához, mindenféle mesterségesen kreált ürügyre hivatkozva.

Felszólítjuk a román államfőt, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot sértő, pökhendi és igaztalan megnyilvánulásai miatt azoktól a magyaroktól, akiknek köszönheti jelenlegi államfői státuszát. Mielőtt megsértené a magyar nemzet szuverenitását, javasoljuk inkább, hogy saját politikai elitjük „rendreutasításában” vállaljon szerepet, akkor, amikor az erdélyi magyarság alapvető emberi jogait rendszeresen a porba tapossák.

Nem kérünk annak a Romániának a kioktatásából, amely folyamatosan szembeszáll a székelyföldi magyarság – európai szinten számos példával élő és működő – jogos autonómiatörekvéseivel, s amely Románia megakadályozza a helyi nemzetiségek kulturális, nemzeti kibontakozását. Álláspontunk szerint, ha Románia megtagadja Székelyföld autonómiáját, azzal végérvényesen megbukik európaiságból és demokráciából.

Ugyanakkor egyszerre fordulunk a magyar kormány felé is, hogy álljon ki végre nyíltan, egyértelműen és határozottan Székelyföld autonómiája mellett, és ne csak szavak szintjén támogassa e meghatározó nemzetpolitikai kérdést.

Az elszakított országrészeinken élő magyarság iránt érzett felelősség tudatában határozottan kiállunk székely testvéreink mellett – ahogyan azt a márciusi marosvásárhelyi autonómiatüntetésen is tettük.

Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat, nem hagyjuk magára Erdélyt. Bízunk benne, hogy a józan ész és gondolkodás törvényei szerint jövőre ismét találkozhatunk Tusványoson és Borzonton az erdélyi ifjakkal.

Az akarat utat talál.

Váralja Szövetség

Szabad Nemzet Egyesület

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük