Váralja Szövetség – Szabad Nemzet: Băsescu kijelentése szánalmas politikai haszonszerzés

A Váralja Szövetség és a Szabad Nemzet Egyesület közös nyilatkozata Traian Băsescu, román államfő Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján mondott beszéde kapcsán.

A Váralja Szövetség és a Szabad Nemzet Egyesület felháborítónak és szánalmas politikai haszonszerzésnek tartja Traian Băsescu Marosfőn elhangzott kijelentéseit, illetve azon magatartását és szándékát, mely szerint a jövőben nem járul hozzá a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor megtartásához, mindenféle mesterségesen kreált ürügyre hivatkozva.

Felszólítjuk a román államfőt, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot sértő, pökhendi és igaztalan megnyilvánulásai miatt azoktól a magyaroktól, akiknek köszönheti jelenlegi államfői státuszát. Mielőtt megsértené a magyar nemzet szuverenitását, javasoljuk inkább, hogy saját politikai elitjük „rendreutasításában” vállaljon szerepet, akkor, amikor az erdélyi magyarság alapvető emberi jogait rendszeresen a porba tapossák.

Nem kérünk annak a Romániának a kioktatásából, amely folyamatosan szembeszáll a székelyföldi magyarság – európai szinten számos példával élő és működő – jogos autonómiatörekvéseivel, s amely Románia megakadályozza a helyi nemzetiségek kulturális, nemzeti kibontakozását. Álláspontunk szerint, ha Románia megtagadja Székelyföld autonómiáját, azzal végérvényesen megbukik európaiságból és demokráciából.

Ugyanakkor egyszerre fordulunk a magyar kormány felé is, hogy álljon ki végre nyíltan, egyértelműen és határozottan Székelyföld autonómiája mellett, és ne csak szavak szintjén támogassa e meghatározó nemzetpolitikai kérdést.

Az elszakított országrészeinken élő magyarság iránt érzett felelősség tudatában határozottan kiállunk székely testvéreink mellett – ahogyan azt a márciusi marosvásárhelyi autonómiatüntetésen is tettük.

Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat, nem hagyjuk magára Erdélyt. Bízunk benne, hogy a józan ész és gondolkodás törvényei szerint jövőre ismét találkozhatunk Tusványoson és Borzonton az erdélyi ifjakkal.

Az akarat utat talál.

Váralja Szövetség

Szabad Nemzet Egyesület

You may also like...