Magyarország mondjon nemet a terrorizmusra

 
szirmagyarMagyarország mondjon nemet a terrorizmusra

Állásfoglalás a szíriai beavatkozás ellen

A Fórum Szíriáért Egyesület, a Szabad Nemzet Egyesület és a Váralja Szövetség ezúton fogalmazza meg közös állásfoglalását az Egyesült Államok által Szíriába tervezett katonai agresszióval kapcsolatban. Mindezt annak tükrében tartjuk különösen fontosnak, hogy Magyarország mindenkori kormánya mindig túlteljesít, ha az USA érdekeinek a kiszolgálásáról van szó.

Martonyi János büszkén hangoztatta, hogy Magyarország az elsők között szakította meg diplomácia kapcsolatait a hivatalos, szír kormánnyal. Magyarország megszüntette a budapesti szír nagykövetség jogosultságait és elismerte a felfegyverkezett ellenzéki erők ernyőszervezetét, az úgynevezett Szír Nemzeti Koalíciót.

A szír felkelést elképesztő arányban vívják külföldről toborzott iszlamista fanatikusok illetve zsoldosok, akik nap, mint nap békés szír állampolgárok életére törnek, sokszor etnikai vagy vallási alapon.

Az USA korábban hadat hirdetett a terrorista szervezetek ellen, ennek ellenére Szíriában 2,5 éve fegyverrel és pénzzel támogatja az al-Kaidával együttműködő lázadókat. Ez alatt a 2,5 év alatt – minden külső segítség ellenére – a szír, fegyveres ellenzék nem ért el tartós sikereket, ez is jelzi az általuk képviselt szélsőséges nézetek alacsony társadalmi támogatottságát.

Ideje kimondani, hogy Szíriában nem a demokratikus normák iránt elkötelezett szabadságharc zajlik, hanem korlátok nélküli terrorizmus pusztít. A szír lázadás harcosainak brutalitása egészen elképesztő. A felforgatók templomokat rombolnak, nőket erőszakolnak, szerzeteseket fejeznek le, a katonák kivágott szívét eszik meg. A keresztényeket és más kisebbségeket legyilkolják vagy elüldözik, a vagyonukat elkobozzák.

A katonai beavatkozás most megjelölt indoka, csupán egy gyenge, ingatag alapokon nyugvó ürügy, mondhatni háborús uszítás. Az USA ismét kijátssza a vegyi fegyver kártyatrükköt, ami Irak esetében is bevált, hiába ismerte el később a CIA, hogy a lerohant országban nem találtak semmilyen tömegpusztító, biológiai arzenált.

Ennek tükrében nem csoda, hogy nem csak néhány nagyhatalom, mint például Oroszország, hanem az Európai Unió számos tagállama is nemet mond arra, hogy a szír lázadást támogatva európai katonák lépjenek szír földre. Különösen érdekes, hogy az USA baráti országa, az Egyesült Királyság és tizenkét NATO tagország köztük Olaszország Görögország és Kanada is nemet mondtak a beavatkozásra.

Szíria lassan féléve kéri az ENSZ-t arra, hogy vizsgálja ki azokat az eseteket, ahol például Damaszkusz külvárosában a szír ellenzék gyaníthatóan szarin gázt vetett be. A szír kormány 420, az ENSZ-nek címzett levélében részletezte a lázadók kegyetlenségét, az emberi jogok ellen elkövetetett bűncselekményeit. Az ENSZ mindezt nem vette figyelembe. A nagy politikai és sajtóvisszhangot kapott vegyi fegyvertámadás pont akkor történt, amikor az ENSZ megfigyelői végül megérkeztek. Ezért nem alaptalanok azok a feltételezések sem, melyek szerint a támadás valójában az ellenzék provokációja volt.

Bashar Al-Assad kormánya biztosította a példátlan oktatási és egészségügyi rendszer kiépülését, a tucatnyi felekezeti kisebbség teljes vallásgyakorlási szabadságát. Amennyiben a szír ellenzék nyugati beavatkozása következtében győzelmet arat, mindezeken a területeken jelentős visszalépés várható.

Mindezért arra kérjük a magyar kormányt, hogy semmiképpen se támogassa a Szíriába történő katonai beavatkozást, ítélje el a Szír Nemzeti Koalíció rémtetteit, továbbá hozza rendbe a hivatalos Szíriával diplomáciai kapcsolatait. Nem csak a keresztény erkölcs, hanem a józanész is ezeket a lépéséket diktálja.

Budapest 2013.08.31.

You may also like...