Interjú: “nem hiszünk senkinek, nem hiszünk el senkinek semmit sem”

A Szabad Nemzet Egyesület körül érdekes események zajlanak, ezért adott interjúsorozatot a társadalmi szervezet ügyvezetője a szabadnemzet.hu oldalnak. Ennek az interjúsorozatnak most közöljük az első részét, amelyben az FKgP lesz a téma. Elszaszer T. Csörsz az interjú előtt rögzítette, hogy a Szabad Nemzet Egyesületnek nem elnöke, a szó vezéri értelmében, csak egy döntéshozó tagja. Mint jogi képviselő, igyekszik a tagok elképzeléseit egymáshoz illeszteni, azt személyén keresztül megjeleníteni akkor is, ha valamivel nem teljesen ért egyet a szükségszerű nézetkülönbségek ellenére. A csapategységet fontosabbnak tartja, mint a személyi becsvágyat, kivagyiságot. A csapategység iránt a Szabad Nemzet Egyesület minden tagja elkötelezett, elvégre az egységben az erő, ez pedig egy erős közösség. A Szabad Nemzet Egyesületben több exjobbikos vesz részt, legutóbb Baján Bajnai ellen sorakozott fel néhány önkéntese egy fideszes politikussal együtt, most pedig a Független Kisgazdapárttal vannak közös megnyilvánulásai. Most akkor hova sorolható ez az Egyesület?

Az Egyesület nem másokhoz képest határozza meg önmagát, hanem elgondolásai mentén nézetet fejt ki, megnyilvánul, közbelép. Mindazokban a közügyekben, amelyekkel azonosulni tudunk célszerű együttműködni másokkal is, a társadalmi eredményesség érdekében. Elmondhatjuk egymásnak a meglátásainkat, egy sör mellet, pufoghatunk egy zugkocsmában, de én azt mondom, hogy maga az ügy mindig fontosabb, mint az ügy kisajátítása.

Szabadságunkat éppen azt bizonyítja, hogy nem az egyének, csoportok, intézkedések pártállását vizsgáljuk, hanem az adott, kézzel fogható kérdéseket. Mindig, minden körülmények között. Ez hitelességünk záloga. Tudjuk, hogy ezt a merev pártrendszerhez szokott, azt elfogadó embereknek nehéz értelmezni, de ez van.

Máshogy kérdezem akkor, mi általánosságban a hozzáállása ennek a politikai közösségnek a Fideszhez, a Jobbikhoz, a Magyar Hajnalhoz, a Független Kisgazdapárthoz vagy mondjuk a baloldal pártjaihoz?

Nincs általános hozzáállásunk. Ismét leszögezzük: ügyek mentén képesek vagyunk együttműködni illetve egyes ügyeket ellenezni. Támogatjuk a kettős állampolgárságot, a gazdasági szabadságharcot. Elhibázottnak tartjuk az intézményi és önkormányzati központosítást, a szakszervezeti jogok csökkentését, a trafik- és a földtörvényt vagy a baltás gyilkos kiadatását.

Nem értjük, hogy ha egy adott ügyben azonos nézetre helyezkedünk egy párttal, akkor miért kellene minden további, teljesen eltérő ügyben ugyanazon véleményen maradni vagy a saját véleménykifejtésünktől óvakodni.

Természetesen a hiteltelen, a saját hazáját feljelentő maffiabaloldalt, úgy ahogy van, elutasítjuk.

Októberben aláírtatok egy megállapodást a Független Kisgazdapárttal. Ez az egyezmény milyen kötelezettségeket terhelt az Egyesületre?

Mivel azt akarjuk, hogy nézeteink, elképzeléseink megjelenjenek különféle döntéshozatali fórumokon, vagy legalábbis teret nyerjenek, kénytelenek vagyunk együttműködni. Önmagunkban egyelőre csak egy kis szeletét képviseljük a társadalomnak, ezért akaratunk is nehezebben talál utat. A megállapodás szerint a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt és a Szabad Nemzet Egyesület felismerte, hogy hasonló nézetközösség részesei, ezért együttműködési megállapodást kötöttek. Az egyezmény kiterjed egyes közös kezdeményezésekre és a programalkotásra is, különös tekintettel Budapestre, a helyi közösségek védelmére, illetve néhány külügyi vonatkozású témára. Az FKgP és a Szabad Nemzet Egyesület ezekben az ügyekben lehetőség szerint rendszeresen egyezteti meglátásait, ismereteit és igyekszik azonos nevezőre jutni, majd mindezekben együtt megnyilvánulni.

Ez a megállapodás nem érinti az Egyesület függetlenségét, ezt az FKgP a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja. Ez az együttműködés a kölcsönös bizalmon, a tiszteleten, a korrekt partneri kapcsolaton nyugszik. Nem lépünk be csoportosan egyetlen pártba sem, én biztosan nem, már csak azért sem, mert, ahogy fogalmaztunk, „nem hiszünk senkinek, nem hiszünk el senkinek semmit sem.”

Nem hisztek senkinek semmit sem el?

Sajnálom, de képtelenek vagyunk bárkiben, bármiben is megbízni. Mi egy elveszett, becsapott, a múltjától megfosztott nemzedék sarjai vagyunk. Éppen azokat igyekezünk képviselni, akik nem hisznek el senkinek semmit sem, akik csalódtak mindenkiben, mindenben. Mindig elmondjuk – a pártoknak is – hogy a mindenkori hatalomnak a magyarok szabadságküzdelmeit mindig, minden körülmények között támogatnia kell. Maradunk a szabadság, a nemzet, mint közösség, a helyi közösségek, az elveszett nemzedék, az Isten, Haza, Család hármas értékrend oldalán.

Ha kell a kormánnyal a hátunk mögött, ha kell a kormány nélkül, ha kell a kormánnyal szemben. Ezt az ígéretet az FKgP minden fenntartás nélkül elfogadta, ezért is korrekt partner ez a párt.

Nézzünk szembe a körülményekkel: az FKgP sokak szemében egy posztorgyáni, elöregedett pártroncs, amelynek legfeljebb néhány idős ember lehet a szavazója, az is valahol a faluvilágban elszórtan, ha egyáltalán…

Ez egy előítélet. A Kisgazdapártnak 105 éve vannak hívei, Torgyán József csak egy rövid, átmeneti szakaszt képviselt, a tetszhalott fázis befejeződött. Nekünk közeli tapasztalatunk van ezzel kapcsolatban. Korszerű, sikerközpontú, de a történelmi örökséghez méltó FKgP születhet. Ennek a pártnak olyan üzenete van, amely a városokban is könnyedén értelmezhető, hiszen például a kis- és középvállalkozói réteg is kisgazdálkodó. Ezt a tapasztalatot, ezt a benyomást kellene minél több egyénben, mi több a tömegekben elültetni. Ez a munka jelenleg is zajlik, nyilván az idő most minden pártot sürget. Az FKgP patinás, történelmi párt, egykori, többszörös kormánytényező, jelszava: Isten, Haza, Család. A rendszerváltás után is rendelkezett parlamenti frakcióval. Az FKgP hatalmas rejtett tartalékkal rendelkezik. Mégsem a múlt, hanem a jelen, egy sor aktuálpolitikai kérdés, ami miatt találkoztak egyes elképzeléseink. Túl azon, hogy említett konkrét párttal mennyire szimpatizálunk, maga a kisgazda társadalom, a kisgazda eszmeiség, tősgyökeres városi fiatalként megszólított engem is. Úgy vélem ennek a szellemi mozgalomnak számunkra  is van mondanivalója. Ha, valami szimpatikus, akkor nem szoktam statisztikákat elemezni, csak teszem azt, amit a szívem diktál.

Ha kisgazda szervezkedésekről beszélünk, akkor manapság mindig felteszik a kérdést: mi a helyzet Ángyán Józseffel? Korábban a Szabad Nemzet Egyesülettel is voltak közös megnyilvánulásai a Váralja Szövetségnek. A Váralja Szövetség Ángyán József kiemelt támogatója.

Úgy tudjuk, az is lehet rosszul, hogy jogtechnikai értelemben egy balközép ökopártot támogat a professzor úr civil köre. Én nem hiszek abban a divatos lózungban, hogy nincs jobboldal, nincs baloldal, mert Magyarország politikai palettája történelmileg kettéosztott, bárhogy is nevezzük a két szekértábort. Ez így is marad vagy negyven évig, az elmúlt időszak sérelmein, 1956-on, 2006-on nem lehet egy kormányváltás kedvéért továbblépni. Nem lehet értéksemleges harmadik oldalt létrehozni, értékvesztés nélkül. Mi az Isten, Haza, Család értékrend oldalán állunk, nemzetiek, jobboldaliak, alapvetően konzervatívak vagyunk. Mi ezen az oldalon akarunk minőségi változásokat. Máskülönben a Váralja Szövetség egy rokonszenves közösség, értelmes fiatalokkal, gyönyörű szép álmokkal. Ángyán József egy tisztességes szakember. Ha a tisztesség, a lelkesedés, az álmok találkoznak, ott valami nagyszerűnek kellene születnie. Az igazság azonban az, hogy a tisztesség, a lelkesedés önmagában kevés, ha nem tud elszánt, erőteljes választási lehetőséget felmutatni. Ebben az esetben marad az álmodozás. Szurkolunk annak, hogy Ángyán egy életképes politikai alternatíva részese legyen, de ennek jelen körülmények között nem látjuk reális lehetőségét. Úgy vesszük észre, hogy 2014-es országgyűlési megmértetéséig nem lesz ilyen esély, ha mégis, akkor nem lesz bennünk rossz érzés, de bizonytalanság sem.

szabadnemzet.hu

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük