Nemet a sovinizmusra – nemet a soviniszta ukrajnai ellenzékre

A Szabad Nemzet Egyesület egyre nagyobb aggodalommal figyeli az ukrajnai belpolitikai folyamatokat. Mint ismeretes, az ellenzék kísérletet tesz arra, hogy destabilizálja a törvényes hatalmat az országban és ezért nyíltan magyarellenes szervezetekkel is összefogott. Az ukrajnai ellenzék három vezető ereje a Haza, a Csapás valamint a Szabadság megkezdte az ellenkormány megalakítását.

ukran4

A Szabadság soviniszta, oroszellenes, ruszinellenes, magyarellenes párt. A Szabadság Beregszászon megfélemlítő, magyarellenes felvonulást tartott, valamint határozottan fellépett a helyi magyar nyelvű kisebbségi oktatás ellen is. Kemény támadást intézett a Vereckei-hágón elhelyezett magyar, történelmi emlékmű ellen. Feltehetően a Szabadság párthoz köthető ukrán soviniszták március 15-én két magyarországi kirándulócsoportra támadtak rá Ungváron – melyek zömét kiskorú gyerekek alkották – és becsmérlő szavak mellett letépték róluk a magyar nemzeti ünnep tiszteletére viselt kokárdákat.

„Teljesen hiteltelen, kétszínű az ukrajnai ellenzék, amely egyrészről az Európai Unióhoz csatlakozna, másrészről szélsőjobboldali, soviniszta, kisebbségellenes elemekkel szövetkezett és így tervez közös hatalomátvételt. Magyarország kormányát felszólítjuk arra, hogy ítélje el az ukrajnai ellenzéket szélsőséges megnyilvánulásai miatt és fejezze ki aggodalmát minden nemzetközi fórumon. A mindenkori ukrajnai kormányt és ellenzéket pedig arra kérjük, hogy garantálja minden ukrajnai kisebbség, beleértve a magyar kisebbség jogait, különösen a jelenlegi, felfokozott hangulatban, amikor az indulatok könnyen elszabadulhatnak.”

– áll abban a nyilatkozatban, amit a Szabad Nemzet Egyesület külügyi referense, Kassab Adonis december 6-án átadott Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége számára. Elszaszer T. Csörsz, a szervezet elnöke szerint komikus, hogy például a soviniszta, ukrán Szabadság úgy tüntet a kormány ellen az EU-csatlakozási szerződés aláírásának elmaradása után, hogy előtte szimpatizánsai magyarországi diákokat, tehát európai uniós állampolgárokat támadtak meg.

Ukrajna magyar nemzetiségű képviselője az ellenzékről

A Szabad Nemzet Egyesület kikérte az ukrajnai magyarok véleményét is. Az UMDSZ elnöke kérésünkre egy nyilatkozatot küldött el számunkra. Gajdos István, az ukrajnai parlament magyar nemzetiségű képviselője úgy nyilatkozott a Tiszanews hírportálnak, hogy az ellenzék elzárkózott a tárgyalásoktól, nincs konstruktív javaslata, reális programja, ugyanakkor blokád alá vette a törvényhozás épületét.

ukran3

Nem véletlenül beszélnek az országban államcsíny kísérletéről. Úgy látszik, hogy a kormányellenes koalíció a hatalom megszerzésének érdekében, ha kell, akkor káoszba dönti Ukrajnát.

„A narancsos forradalmat követően lett ugyanis egy Ukrajna számára roppant előnytelen gázmegállapodás, aminek terheit mindmáig nyögjük, illetve született számos kisebbségellenes, ezen belül magyarellenes intézkedés. Emellett a számunkra roppant fontos nyelvtörvény eltörlésével fenyegetőznek.”

– emlékeztet a parlamenti képviselő. Gajdos szerint ilyen körülmények között nehéz aláírni a társulási szerződést az Európai Unióval. A politikus úgy látja, hogy az ellenzék kétféle forgatókönyvvel is felkészült a vilniusi csúcstalálkozóra. Az első szerint, amennyiben nem írják alá a társulási megállapodást, akkor az európai integráció támogatásának ürügyén lehet az utcára vinni az embereket. Ha viszont az ország számára kedvezőtlen feltételek mellett ugyan, de aláírják e dokumentumot, akkor megvárták volna, hogy az orosz piac elvesztése, illetve az ukránnak az EU előtti megnyitása nyomán zuhanjon az ukrán gazdaság, ne folyósítsák a béreket, nyugdíjakat, szociális juttatásokat, s ennek ürügyén szerveztek volna megmozdulásokat. Gajdos a rendőri erőszakkal kapcsolatban elmondta, hogy Ukrajna vezetése, a hatalmi ágak vezetői egyöntetűen és határozottan elítélik a békés tüntetőkkel szembeni kegyetlen fellépést, azt követelik, hogy találják és büntessék meg azokat, akiket felelősség terhel mindezért. A parlamenti képviselettel nem rendelkező KMKSZ, levelük szerint az EU-integráció mellett kötelezte el magát. Az Unió-párti tüntetések egyik vezérereje, ugyanakkor a következőket nyilatkozta korábban a KMKSZ-ről: “A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ilyen cselekedeteit nem az egész kárpátaljai magyar kisebbség álláspontjaként értékeljük, hanem mint bizonyos, Magyarország revansiszta, soviniszta erői által támogatott ukrán állampolgároknak a céltudatos és szisztematikus aknamunkáját”

«Нет шовинизму – нет шовинистической украинской оппозиции»

Ассоциация Свободной Нации всё с большей озабоченностью следит за развитием внутриполитических процессов в Украине. Как известно, оппозиция делает попытку дестабилизации легитимной власти в стране, и поэтому объединилась также и с открыто антивенгерскими организациями.

 

You may also like...