Hazug sugalmazás az Index.hu cikke: nincs közünk szélsőségekhez és elutasítjuk azokat

A Szabad Nemzet Egyesületnek, az orosz-magyar kapcsolattartás mellett kiálló, lemondott eseménynek nem volt köze szélsőséges személyekhez, ellenkezőleg: antifasiszta mozgalmak támogatását nyerte el, az Egyesület határozottan antisoviniszta.

Dezső András, az Index.hu újságírójának hazug sugalmazása miatt sajtópereket indít az orosz-magyar kapcsolattartás mellet kiálló elmaradt esemény szervezése és a Szabad Nemzet Egyesület.

Egyetlen szervezőnek sincs köze ahhoz a szélsőséges személyhez, akiről a média hírt adott. A szervezőkkel egyébként antifasiszta szervezetek képviselői is egyeztettek, támogatásukról biztosítva a rendezvényt. Többször és határozottan is cáfolta a szervezés Dezső András konspirációs teóriáját, ezt az index.hu újságírójával lefolytatott levelezés igazolja, melynek részleteit a médiamunkatárs maga publikálta. Ennek ellenére Dezső, akit a portálja impresszuma „A kegyetlen” – jelzővel címkézett meg, újabb morálisan és emberileg is elítélendő karaktergyilkos cikket tett közre. Ez egy fércmunka, nem oknyomozás, nem újságírás, hanem aljas csúsztatás, visszaélés a negyedik hatalmi ággal, a médiával, a sajtószabadsággal. Születése pillanatában ellehetetlenített egy gyülekezési jogával élni kívánó civil szervezetet. Megsértette a szervezet tagjainak jó hírnevéhez fűződő jogait, hamis színben tüntetve fel őket, alapvetően hatással van az adott résztvevők társadalmi megítélésére.

Dezső konspirációs teóriája szerint az orosz-magyar kapcsolattartás mellett kiálló esemény szervezői között egy szélsőséges elem van. Ezt a szerző különféle jelekből, „lájkokból” következtette ki, ezzel a módszerrel tetszőlegesen lehet elméleteket kiötleni.  Egy politikai ambíciókkal rendelkező személy nyilván nem titkolja, hanem hangosan hirdeti a saját nevét. Külföldi Munka törölte magát a közösségi portálról, a cikk megjelenés után. Ez alapján azt állítani, hogy az Index.hu együttműködésben állt a szélsőséges személlyel, ugyanannyira komolytalan, mint Dezső András cikke. Az esemény szervezője a Facebook bizonyossága szerint is az Orientalista.hu, az eseményhez utólag csatlakozott a Szabad Nemzet Egyesület is, mint résztvevő. Az előbb említett hírbog és az utóbbi társadalmi szervezet is átlátható, transzparens, valós névre bejegyzett domain címmel, elérhető jogi képviselővel rendelkezik.

Minden ezzel a kérdéssel megkeresett szervező határozattan kijelentette: az említett szélsőséges személynek nincs köze az eseményhez, a rendezvényen nem vehet részt. Nem tüntetett el nyomokat a szervezés, megköszönte Dezső értesüléseit. Előre közölte, hogy ahol ezt adminisztrátori jogköre megengedi, a kifogásolt illetőt internetes tevékenységében korlátozza. Nehéz szívvel a szervezés úgy döntött, hogy az eseményt lemondja, mert nem akart további teret adni az orosz-magyar kapcsolattartás elleni lejárató kampánynak.

Dezső konspirációs teóriájának alapja, hogy egy feltöltött képet egy megtévesztő elnevezésű hamis profil (Külföldi Munka) tetszikelt. A „lájk” – tulajdonosáról kiderült, hogy évtizedek óta egy másik földrészen él. A személy ismertebb korában is marginális, szélsőséges nézetei miatt perifériára szorult provokátor volt, akivel nem akar egy lapra kerülni egyetlen józan ember sem. A rendezvény egyik hirdetőpartnere fenntartott egy profilt, amely kontaktja volt a Külföldi Munkának. Dezső összeesküvés elmélete így lett felállítva.

A Dezső szerint is megtévesztő elnevezésű és tevékenységű profilnak 4000 kontaktja volt, köztük számos ismert médiamunkatárs, parlamenti politikus is, közülük szinte senki nem tudta, hogy kit igazolt vissza egy kattintással. Ez a webkettes világban nem szokatlan eljárás. Dezső András is kiszivárgott Wikileaks levelekkel igazolta, hogy a profilhoz tartozó e-mail cím egy egyébként köznapi vezeték és keresztnevű személlyel hozható összefüggésbe.

Az eseménynek, az önkényesen kiragadott résztvevőjén kívül több mint ezer résztvevője lett volna, köztük egyébként nemzeti, jobboldali, baloldali és antifasiszta szervezetek képviselői is, akiknek gyülekezési jogát ilyenformán egy lejárató kampány korlátozta.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük