Nem csak az ország szélein – a közbeszédben is szükség van határokra

A hétvégén a Gyermekvasútnál kirándultam. Friss levegőt szívtam magamba, a nap melegen sütött, a madarak csicseregtek. Nagycsaládok sétáltak el mellettem, boldogan. Mondhatnám azt is, hogy mókuskerék helyett, mókusokat láttam fent a fán. A napi rutin, a szürke hétköznapok, a munka, a gondok, a politika a nagyváros betondzsungelében maradt.

Az erdő békéjébe azonban belerondított néhány mocskos felirat. Éppen ott ahol inkább a levelekről, a virágokról, az állatokról kellett volna tájékozódnunk. „Ölj meg egy migránst!” – olvastam az öles, fehér betűkkel felfestett betűket.

rasszista2

Egyelőre ez nem egy hivatalos üzenet; a hirdetőtábla a vandalizmus áldozata lett. Kisebb-nagyobb csoportok – ifjak, öregek, nők és férfiak – torpantak meg, döbbenten álltak a barbár tett nyoma előtt. Mikor újra lélegzetvételhez jutottunk, beszélgetni kezdtünk a tábla előtt. Ez a rasszista bujtogatás arra ébresztett rá minket, hogy nem ez a helyes irány, van más út is. Megállapítottuk:

ezért nem csak a szélsőségesen menekültellenes, hanem a szélsőségesen bevándorláspárti szólamok is felelősek akik miatt nincs lehetőség részletgazdagabb, árnyaltabb diskurzusra, csupán kocsmai szintre optimalizált, kampányízű panelmondatok pufogtatására.

Ha, a közbeszéd ilyen szintre süllyed, akkor a kocsmai szint még lejjebb száll. Ugyanakkor le kell szögezni, hogy

emberek megölésére felszólítani a felekezeti hovatartozásuk, származásuk miatt az nem keresztényi, nem európai, legfőképpen nem emberséges magatartás.

Pedig ezekre az értékekre annyira büszkék vagyunk. Egymással folytathatunk értelmes párbeszédet a bevándorlásról és a menekültkérdésről, elmondhatjuk miben nem értünk egyet – meg is tettük – de ez a szégyenfolt arra is bizonyíték, hogy

a társadalmi párbeszédben is szükség van határokra, kerítésekre, akárcsak az ország szélein.

Nem. Mégsem. Hidakra van szükség, amelyeken megbeszélhetjük a nézetkülönbségeket. Higgadtan. Hidakra van szükség, amin az arra érdemes átengedjük. Magyarországon ez egy népszerű téma, a kettős mércét elkerülve, erről is szót kell ejtenünk. Hogy, mit vagy kit engedünk át ezeken a szellemi vagy fizikai határokon azt meg kell szűrni.

mohamed

Mindenesetre a Budai-hegység, a Pilis, a természet lágy öle nem egy primitív Facebook-üzenőfal, hanem a rengeteg, amely állítólag a honfoglaló Árpád sírját rejti.

(ETCS)

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük