Budapest nem lehet az oszlói mészáros kedvenc városa

Norvégiáról leginkább a rénszarvas, a fjordok, a kőolaj, egy ott dolgozott rokonom, az Aalesund – FTC mérkőzés és az jut eszembe, hogy az ország nem tagja az Európai Uniónak. Ezért érhető, hogy megdöbbenve értesültem az Oszlóban lezajlott tragikus eseményekről. Az első gondolatom az volt, hogy a fővárosok, bárhol is helyezkednek el, mennyire veszélyeztetett területek, mert a terrorcselekményeknek ideális és kiemelt célpontjai lehetnek. Első gondolataim között felmerült, hogy a tettest az európai civilizációt ellenségnek tekintő agresszív, iszlám fundamentalizmus hívei között kell keresni.

Kiderült, hogy az elkövető egy olyan norvég, aki önmagát hazafinak állítja be. Csaknem száz embert ölt meg a saját népéből. Innentől kezdve egy zavart elméről, egy tömeggyilkosról, egy emberállatról, egy aljas árulóról beszélünk, akinek nézetei hiteltelenek és éppen ezért értéktelenek, érdektelenek is.

Emiatt számomra visszásnak, leginkább bizarrnak tűnik, hogy a magyar sajtó is azt igyekszik megfejteni, hogy a szörnyűséges tett mögött miféle ideológia rejlik. Mintha egy épelméjű cselekedeteiről írnának, mintha meglehetne magyarázni a megmagyarázhatatlant. Értem én persze, hogy mi rejlik a kreatív hírelemzés mögött, de nem fogok belemenni ebbe a játékba, nem fogok politizálni. Azonban az egyik népszerű hírportálon megjelent egy alapos összefoglaló, mely címében hordozza a szenzációs üzenetet, miszerint az oszlói mészáros kedvenc városa: Budapest.

No, nem! Budapest az én szülővárosom, az én kedvenc településem! Ezt nem adom oda egy mészárosnak! Nem vagyok hajlandó osztozni egy aljas árulóval és meglátásom szerint a magyar főváros lakossága szintén ezen a nézeten van. Ez hír számomra tehát nem szenzáció volt, hanem egy beteges marketingfogás, egy akaratlanul is hatásos kampány Budapest ellen. Természetesen az újságírók nem szándékosan akartak ártani a magyar fővárosnak, de gyakorlatilag ez történt.

Én, mint született budapesti elvárhatom, hogy a média munkatársai a társadalmi felelősségvállalás normáit tartsák be. Eszerint nem azt kell kiemelni, hogy az oszlói tömeggyilkosnak melyik a kedvenc városa, történelmi személyisége vagy színe, hanem azt, hogy egy aljas áruló, akit lehető leggyorsabban el kell ítélni. Ami az oszlói mészárost illeti, szerencséje van, hogy egy olyan humánus országba született, ahol nincs halálbüntetés és huszonöt év múlva mindenképpen szabadlábra helyezik.

Bízom abban, hogy Isten majd szigorúbban ítél az emberek helyett is!

Elszaszer T. Csörsz

(a Szabad Nemzet Egyesület ügyvezető tagja)

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük